Studenten onderzoeken middelen tegen 'smartphone zombies' op de Uithof

23-11-2017

Sinds half november zijn drie groepen studenten bezig om te onderzoeken hoe de oversteekplaatsen bij de toekomstige trambaan op de Uithof veiliger kunnen worden. Nu al gebeuren er regelmatig bijna-ongelukken op de Uithof bij het oversteken. Er gaat straks zestien keer per uur een tram rijden en de toekomstige situatie vraagt om nieuwe veiligheidsmaatregelen.

Drie groepen studenten Communication & Multimedia Design van Hogeschool Utrecht hebben de opdracht gekregen van de projectorganisatie Uithoflijn om te onderzoeken hoe studenten op de Uithof beter op het verkeer gaan letten. Vooral het gebruik van de smartphone door studenten tijdens het oversteken, zogeheten smartphone zombies, wordt als risico gezien.

Bijna-ongelukken

Als straks de tram gaat rijden, betekent dit dat er in de spits per richting 16 keer per uur een tram voorbijkomt. Op De Uithof rijden de trams maximaal 30 kilometer per uur. Ze delen hier de weg met de bussen. Buslijn 12 verdwijnt, maar de andere bussen blijven hier nog wel rijden. “Ook nu gebeuren er regelmatig bijna-ongelukken door onoplettendheid bij het oversteken. Een tram over de Padualaan en de Heidelberglaan is een geheel nieuwe situatie en mensen zullen hieraan moeten wennen”, meldt de projectorganisatie Uithoflijn.

“Een tram is echt anders dan een bus: trams hebben een langere remweg en kunnen niet uitwijken. Projectorganisatie Uithoflijn en de Uithofpartners, Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht en UMC Utrecht, willen dat weggebruikers zich daarvan bewust worden en goed opletten bij het oversteken.”

Eind januari zijn de resultaten bekend, dan komt elk groepje van studenten met een toepasbaar concept. Dat kan online of offline zijn. De organisatie haalt ook verschillende voorbeelden aan van campagnes die gebruikt zouden kunnen worden op de Uithof:
Bron: DUIC
Foto: Daria Nepriakhina